Jakie jedzenie, taki brzuch

Przyjemność konsumowania – stan, który nie jest obcy każdemu z nas. Wszakże gusta smakowe bywają różne, lecz pokusa smaku jednakowa. Odżywiając się smacznie, acz niekonieczne zdrowo, z czasem zauważamy, iż ciało wymknęło się spod kalorycznej kontroli. W pewnych przypadkach wygląd nie stanowi już powodu do zachwytu i dumy, i myśli zaczynają skłaniać się w kierunku zastanawiania jakie ćwiczenia na płaski brzuch. Ważne jednak, by po podjęciu odpowiednich korygujących kroków, z determinacją podążać obraną drogą. Silna wola jednak jest jednym z najistotniejszych czynników. Nieposkromiony apetyt zazwyczaj idzie w parze z nieodpartą pokusą. Żywność w czasach współczesnych, tak udoskonalana i naszpikowana niezliczoną ilością substancji chemicznych, stanowi prawdziwe zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia mieszkańców globu. Sprawiające nieodparte wrażenie coraz smaczniejszej żywności, produkty przechodzą mnóstwo różnego rodzaju technologii udoskonalania. Wędrując po marketach i przyglądając się nazwom składników na opakowaniach produktów spożywczych, można doświadczyć wrażenia, że mimo pilnej nauki w szkole i poznania całej tablicy Mendelejewa, wciąż odkrywane są nowe pierwiastki. Żeby tylko kilka. Postęp żywnościowej technologii daje oczywiście wiele pozytywnych czynników służących dobru ludzkiemu. Można modyfikować genetycznie prawie wszystko, co stanowi sferę jadalną. Bezsprzecznie wiele z takich produktów jest jakościowo i smakowo lepsze. Ba, czasami nawet perfekcyjnie idealne. Kolejnym plusem współczesnej technologii konsumpcyjnej jest możliwość wyprodukowania coraz większej ilości pożywienia. Stanowi to optymistyczny kierunek, gdyż zwiększający popęd na konsumpcjonizm i coraz większy demograficzny globalny wyż, potrafią pochłaniać coraz więcej spożywczych zapasów. Żal i smutek wlewa się w serca, gdy fakty potwierdzają, jaki ogrom niespożytej żywności jest codziennie marnowany i wyrzucany do śmietników. Chorobę ubóstwa i głód milionów istot ludzkich można byłoby wyleczyć i zaspokoić. Z pewnością zostałoby jeszcze nieco zapasu dla kolejnych potrzebujących. Faktem jest, iż cieszące się nieustanną popularnością i sławą wszelkie sieci fast foodów, wzbogacają nasze powszednie życie. Codzienne domowe gotowanie może wprawić z czasem w monotonię. Czas, poświęcany tym czynnościom, również odgrywa sporą rolę. Bez względu, czy posiadamy go w nadmiarze czy też cierpimy na jego nieustanne braki, warto czasami w celach konsumpcyjnych wyskoczyć na małe co nieco. Wybór marek sprzedawców jest spory, zatem każdy znajdzie smakowe zadowolenie dla własnego podniebienia. Gdy jeszcze zabierzemy dzieci na taką ucztę, będą z całą pewnością bardziej nas lubić. Należy jednak uważać i mieć się na baczności, by nie przesadzać z tego rodzaju rozpieszczaniem dzieciaków. Nadmierna ilość tego typu jedzenia potrafi przynieść szkody zdrowotne. Wysoki i wciąż wzrastający procent dzieci z nadwagą budzi niepokój. Charakterystyczne jest to dla USA, jednak już w naszym kraju bije się na alarm. Płaski brzuch jest trendy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here