owoc borówki amerykańskiej

Jakie są podstawowe właściwości owoców borówki amerykańskiej

Owoce borówki amerykańskiej są coraz popularniejsze w ostatnim czasie. Dużo osób bardzo chętnie spożywa je codziennie i poleca to innym. Wśród nich są także wielki autorytety w dziedzinie dietetyki i żywienia. To z pewnością o czymś świadczy, Borówka amerykańska ma wiele zalet i jest bardzo cennym składnikiem diety. Pojawia się więc pytanie: jakie są podstawowe właściwości owoców borówki amerykańskiej?

Właściwości lecznicze

Borówka amerykańska ma wysokie wartości odżywcze oraz liczne właściwości lecznicze potwierdzone badaniami. Jej owoce są bogatym źródłem witamin, makroskładników i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz ogromną ilość antyoksydantów. Pomimo dużych wartości odżywczych mają niską kaloryczność. Borówka amerykańska jest więc idealnym produktem dietetycznym. Pozytywnie wpływa na wzrok, reguluje trawienie, jest pomocna w walce z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi. Potwierdzono jej skuteczność w profilaktyce wielu chorób. Duża zawartość antyoksydantów i antocyjanów sprawia, że borówka amerykańska odgrywa dużą rolę w profilaktyce nowotworowej. Kwas egalowy zawarty w borówce zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby, przewodu pokarmowego, a także płuc. Kwas foliowy zapobiega rozwojowi nowotworów macicy. Natomiast fitoestrogeny hamują rozwój nowotworów hormono zależnych czyli nowotworów piersi, tarczycy i wątroby.

Duża zawartość błonnika w owocach borówki

Owoce borówki amerykańskiej zawierają związki, które działają przeciwbiegunkowo oraz związki niszczące oporne na leki szczepy E. Coli. Garbniki uszczelniają błony śluzowe oraz spowalniają ruchy perystaltyczne jelit. Błonnik zawarty w borówce amerykańskiej bierze udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Witamina A zawarta w borówkach jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok. Pozytywnie wpływa na fotoreceptory oka, poprawia prawidłowe widzenie o zmierzchu. Ekstrakty z borówki poprawiają krążenie w gałce ocznej, wpływają na ukrwienie w obrębie tęczówki, są też pomocne w leczeniu chorób siatkówki oka.

Wspomaga leczenie

Borówka amerykańska stosowana jest jako produkt wspomagający w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Fitoestrogeny i błonnik zawarte w borówce, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększają poziom dobrego cholesterolu (HDL). Substancje te spowalniają procesy miażdżycowy i zmniejszają ryzyko wystąpienie chorób serca. Największą wartość odżywczą i smakową mają oczywiście owoce spożywane na surowo. Borówka amerykańska jest odporna na niskie temperatury, można więc ją z powodzeniem mrozić.

Więcej o wielu pozytywnych dla zdrowia człowieka właściwościach borówki amerykańskiej przeczytać można w rozszerzonym poradniku: http://borowkalewikow.com.pl/jakie-wlasciwosci-ma-borowka-amerykanska/

Dodaj komentarz