Jak wybrać najlepsze garnki do kuchni?

Garnki, garnczki, garnuszki. Potrzebuje ich każda gospodyni domowa. Są niezbędne w każdej kuchni, w której gotuje się na co dzień, oraz takiej, w której pichcimy od święta. Ale garnek garnkowi nierówny. Producenci oferują nam przeróżne ich rodzaje. Już nie tylko zwykłe, tradycyjne garnki z dwoma uchami i porządna pokrywką, uważamy na niezbędne w naszym domu. Dziś każda szanująca się kobieta, pragnie mieć jak najlepiej wyposażona kuchnię. Inwestujemy więc w bardzo rożne typy garnków, przeznaczone do rożnych potraw i nadające się do gotowania na rozmaitych typach kuchenek.

Garnki różnią się między sobą wyglądem, rozmiarem, grubością dna, materiałem, z którego zostały wykonane. Jak wybrać takie, które naprawdę są nam potrzebne, jakie garnki są najzdrowsze dla naszej rodziny, które faktycznie ułatwią nam codzienną kuchenna rutynę? Nie sztuką jest kupić ogromny zestaw garnków za niebotyczna cenę i używać raptem trzech z piętnastoelementowego kompletu. Nie jest to ani ekonomiczne, ani pożyteczne. Nie chcemy przecież, żeby garnki zajmowały cenną przestrzeń i kurzyły się gdzieś na dnie kredensu. Dobrze, jeśli wybrane przez nas akcesoria pasują do charakteru naszej kuchni, ale wygląd nie jest ich najważniejszą cechą. Najistotniejsze jest to, czego tak naprawdę oczekujemy i potrzebujemy. W domu, którego mieszkańcy kochają gotować i eksperymentować, być może gotowy zestaw świetnie się sprawdzi. Umożliwi gotowanie wielu potraw na raz, zapewni urozmaicenie. Tam, gdzie garnki idą w ruch raz czy dwa razy w tygodniu, zdecydowanie wystarczy podstawowy komplet trzech garnków o różnej wielkości.

To, co powinno nas najbardziej interesować, to jakość garnków. Ta bywa niestety rożna. Wiadomo, że jeśli chcemy wyposażyć naszą kuchnie w porządny, trwały i użyteczny sprzęt, nie ma najmniejszego sensu kupować bazarowych ganeczków z bardzo cieniutkim dnem, za podejrzanie niską cenę. Takie garnki zużyją się po paru tygodniach. Zdecydowanie lepiej udać się do porządnego sklepu i nabyć garnki od renomowanego producenta. Budżet musi być odpowiednio większy, ale pamiętajmy, że będzie to inwestycja na lata. Dobre jakościowo garnki nie zniszczą się szybko, być może będzie można je przekazać jeszcze naszym dzieciom. Nie warto jednak przepłacać. Do zwykłego gospodarstwa domowego wystarczy podstawowe wyposażenie. Nie ma sensu inwestować w komplet za kilka tysięcy. Można z powodzeniem kupić tańsze garnki, które nie będą ustępować jakością tym z najwyższej półki.

Podstawową kwestią jest wybór materiału, z którego będą wykonane garnki. Wybór jest spory. W domach naszych babć królowały garnki emaliowane. Dziś najpopularniejsze są garnki ze stali nierdzewnej. Spotkać też można garnki szklane, aluminiowe, żeliwne czy gliniane. Każdy rodzaj posiada i wady i zalety. Przed zakupem należny rozważyć dokładnie, co będziemy chcieli gotować w nich najczęściej i dopasować typ garnka do naszych potrzeb. To samo tyczy się modeli garnków. Oprócz zwykłych garnków z dwoma uchami, mamy do wyboru kilka specjalnych typów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here