Wszyscy wiedzą, że w prawidłowej diecie człowieka nie może zabraknąć wody, jest ona bowiem najważniejszym jej elementem. Jednak picie wody złej jakości odbija się negatywnie nie tylko na smaku potraw i napojów z niej przyrządzanych, ale przede wszystkim na naszym zdrowiu. Cierpi więc ciało człowieka, ale również niejednokrotnie armatura kuchenna i łazienkowa, a także urządzenia AGD, w których np. osadza się kamień.
Jak zatem skutecznie uzdatnić wodę do picia?
Jedynym skutecznym sposobem jest zastosowanie domowych filtrów do wody.
Jaki filtr do wody wybrać?
Niejedna osoba nad tym się zastanawia. Jest bowiem wiele metod, mniej lub bardziej skutecznych, pozwalających na oczyszczania wody.
* Do najbardziej skutecznych metod filtracji wody należy, doskonale sprawdzający się w każdym domu, system odwróconej osmozy, który można dodatkowo wyposażyć w mineralizator lub wkład rewitalizujący. Urządzenie montuje się zazwyczaj w szafce pod zlewem. System ten ma mnóstwo zalet, z których najważniejsze to:
– świetnie oczyszczona woda, wolna od bakterii e-coli, wirusów, olejów, koloidów, zawiesin i wielu związków chemicznych,
– woda o odpowiednim smaku, barwie i zapachu, bezpieczna nawet dla najmłodszych,
– idealna do akwariów i podlewania roślin.
* Na uwagę zasługuje też inny system odwróconej osmozy, który wytwarza wodę o właściwościach prozdrowotnych. Przefiltrowana w tym systemie woda posiada zasadowe PH, zawiera dużo magnezu i aktywny wodór. Dużą jego zaletą jest większa efektywność w porównaniu ze standardową odwróconą osmozą z mineralizatorem.
* Pod zlewem również montuje się system zwany ultrafiltracją, który znacznie poprawia smak i zapach wody, a jednocześnie nie usuwa z niej minerałów, takich jak magnez i wapń. Niestety nie sprawdzi się on przy dużym zanieczyszczeniu wody. Najlepiej używać go w domu, gdzie woda nie jest całkiem złej jakości.
* Nanofiltracja – rodzaj filtra kuchennego polecanego przede wszystkim tym osobom, które posiadają jonizatory wody. Nanofiltracja zabezpiecza bowiem jonizatory przed nadmiernym osadem, zmniejszając ryzyko awarii, a tym samym przedłużając żywotność tych urządzeń.
Nanofiltracja jest wprawdzie mniej dokładna niż system odwróconej osmozy, ale doskonale zmiękcza wodę, redukuje w niej poziom soli i usuwa niektóre metale ciężkie.
* Najłatwiej dostępne i, w porównaniu z wymienionymi wcześniej, stosunkowo tanie urządzenie do filtracji wody to dzbanek filtracyjny. Wyposażony jest on we wkład z węgla aktywnego, dzięki któremu woda oczyszcza się z chloru, metali ciężkich, rdzy i związków organicznych. Poprawia się jej smak, zapach, a także barwa. Dzbanek filtracyjny ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim jest mały i przenośny, dostępny w wielu wzorach i modelach oraz tani w eksploatacji. Uciążliwa może być jednak konieczność częstej wymiany wkładów. Dodatkowo nie należy wystawiać go na działanie promieni słonecznych.
* Na zasadzie węgla aktywnego działają również filtry nakranowe. Nałożone na baterię kuchenną poprawiają jakość wody oraz usuwają z niej zanieczyszczenia mechaniczne, metale ciężkie i chlor. Te niewielkie urządzenia są niedrogie i łatwo się je montuje. Jednak nie filtrują zbyt dokładnie, są mało wydajne i nie usuwają twardości wody.
Jak się okazuje wybór dobrego filtra do wody nie jest łatwy. Warto więc nieco więcej dowiedzieć się na ich temat, ale też wziąć pod uwagę swoje warunki domowe, oczekiwania i budżet.