Magnez - jakie produkty żywnościowe go zawierają?

Magnez jest jednym z minerałów, który potrzebny jest w naszym organizmie ze względu na znaczący wpływ na funkcjonowanie nerwów i mięśni. Oprócz tego jest składnikiem budulcowym dla naszego układu kostnego.

Niedobory magnezu objawiają się przede wszystkim jako drżenie mięśni, powiek i zaburzenia pracy serca. U osoby, której brakuje magnezu, mogą pojawiać się również przewlekłe zmęczenie oraz bóle głowy, co znacznie obniża jakość codziennego życia. Są to objawy typowe dla osób, które często się stresują i przepracowują, stąd zauważalne są tego typu niedobory u osób studiujących i pracujących fizycznie. Często magnezu brakuje również kobietom w ciąży, w związku z czym zaleca się im odpowiednią suplementację lub uzupełnienie diety o składniki, które zawierają go dużo.

Skąd bierze się niedobór magnezu? Mogą mieć na to wpływ niektóre leki (w tym antykoncepcyjne) lub zaburzenia pracy nerek, które w wyniku nieprawidłowego funkcjonowanie nie zatrzymują magnezu w organizmie. Powodem może być również niezdrowy tryb życia, restrykcyjne odchudzanie i ogólnie rzeczy ujmując nieprawidłowa dieta. Z tego względu warto wiedzieć, jakie produkty zawierają magnez, aby uniknąć sytuacji, w której będziemy dostarczać go sobie zbyt mało.

Jednym z ważniejszych źródeł magnezu są rośliny strączkowe, a zatem fasole i groch. Duże ilości tego pierwiastka znaleźć można także w orzechach, przede wszystkim włoskich i migdałach. Znajduje się także w mięsie, jajach oraz mleku. Często mówi się o występowaniu magnezu w czekoladzie. Choć jego zawartość nie jest tak duża, jak mogłoby się wydawać, jest to również dobre źródło uzupełnienia tego pierwiastka do pewnego stopnia. Niedobór magnezu można też zlikwidować poprzez zamianę części produktów na pełnoziarniste lub brązowe. Dotyczy to przede wszystkim makaronów, ryżu i kaszy. Tego typu zmiana powinna zajść również w odniesieniu do pieczywa czy mąki.

Składniki mineralne łatwo uzupełnić również za pomocą wody mineralnej, co dodatkowo pomaga nawodnić organizm. Warto przyjrzeć się etykietom znajdującym się na butelkach, ponieważ mają one zaznaczoną informację o zawartości danego pierwiastka w wybranej przez nas butelce. Zazwyczaj wskazuje się jednak na konieczność wypicia znaczącej jej ilości, nawet do dwóch litrów dziennie.

Jak w przypadku wszystkich innych pierwiastków oraz witamin, istnieje również możliwość uzupełnienia ich poziomu za pomocą suplementów diety. Można znaleźć je w każdej aptece, drogerii czy większym sklepie. Dietetycy wskazują na lepszą przyswajalność magnezu, który znajduje się w zwykłych produktach spożywczych, jednak w części przypadków suplementacja jest nieunikniona. Warto wybierać wtedy produkty apteczne i sugerować się wiedzą farmaceuty, część produktów może bowiem oddziaływać na przyswajalność innych składników, ograniczając ją.

Odpowiednio zbilansowana dieta jest niezmiernie ważnym elementem naszego zdrowia. Z tego względu warto zwracać uwagę na to, które ze spożywanych przez nas produktów zawierają składniki niezbędne nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here