Jogurt grecki ma bardzo cenne właściwości
fot. Pixabay.com

Jogurt naturalny i grecki to takie produkty, które obowiązkowo powinny znaleźć się w naszej diecie. Powstają one w procesie fermentacji mleka i wytwarzane są poprzez dodawanie do niego żywych kultur bakterii. Mogą one stanowić osobny posiłek, a także być składnikiem sosów i deserów. Jeśli więc jeszcze nie wykorzystujesz jogurtów do przygotowywania posiłków, czas najwyższy zacząć to robić!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/jogurt-grecki-korzysci-zdrowotne/

Najważniejsze właściwości prozdrowotne jogurtów

Jogurty są cennymi produktami spożywczymi, bogatymi w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Przede wszystkim stanowią bardzo istotne źródło białka w naszej diecie. Jest ona znacznie wyższa niż zawartość białka, jaka mieści się w kubku mleka. Może ono występować pod postacią kazeiny lub serwatki. Kazeina zwiększa wchłanianie niektórych minerałów do krwiobiegu, przede wszystkim wapnia oraz fosforu. Jest również lekkostrawna i bogata w wiele niezbędnych aminokwasów. Kazeina obniża również ciśnienie we krwi. Serwatka natomiast również jest bogata w aminokwasy, wpływa na obniżenie wagi oraz reguluje ciśnienie krwi.

Większość jogurtów, które znajdziemy w sklepach, jest produktami niskotłuszczowymi lub beztłuszczowymi. Tłuszcze zawarte w nich są jednak zdrowe dla naszego organizmu i nie musimy obawiać się, że będą dla nas obciążające. Jeśli natomiast chodzi o węglowodany, stanowi je przede wszystkim cukier mleczny, zwany laktozą. Wśród innych składników jogurtu warto zwrócić uwagę przede wszystkim na witaminy i minerały. Znajdziemy w nich witaminę B12, wapń, fosfor, witaminę B2, zwaną również ryboflawiną.

Jogurty jako najlepsze prebiotyki

Jogurty uważane są za doskonałe źródło prebiotyków. Wspomagają one naszą florę bakteryjną i działanie układu pokarmowego, budują również naszą odporność.

Jakie więc właściwości mają prebiotyki? Oto najważniejsze z nich:

  • wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • obniżają poziom złego cholesterolu we krwi;
  • syntezują różnego rodzaju witaminy we krwi, a wśród nich warto wymienić między innymi tiaminę, niacynę, kwas foliowy, witaminy B6, B12 i K;
  • wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego i łagodzą objawy związane z różnego rodzaju dolegliwościami, w tym przede wszystkim z zespołem jelita drażliwego;
  • chronią przed biegunką wywołaną antybiotykami i neutralizują jej konsekwencje;
  • niezbędne są w antybiotykoterapii dla odbudowania naturalnej flory bakteryjnej;
  • chronią przed zaparciami, regulują prace jelit i całego układu pokarmowego;
  • pomagają trawić laktozę.

Zobacz też: http://www.eradomianki.pl/dlaczego-warto-jesc-jajka-na-twardo/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here